Yla-Savon Megaromppeet Iisalmen Luuniemellä

Viihde

rompe-pääkuva-jpg-rgb.jpg

Ykköstapahtumien järjestämät Ylä-Savon MegaRomppeet keräsivät rompemyyjät Iisalmeen Luuniemen juhlakentälle Juhannusta edeltävänä viikonloppuna 16. – 18.6. Paikalla oli noin 180 myyjää, wanhoja autoja, traktoreita, moottoripyöriä ja muuta historiallista nähtävää. Väkeä oli liikkeellä runsaasti, erityisesti lauantaina oli vilkkaimpaan aikaan suorastaan ruuhkaa. Tilaisuuden kokonaiskävijämäärä oli noin 6 000, mihin Ykköstapahtumien Toni Hujanen oli varsin tyytyväinen. Jatkoa on luvassa ensi kesänä.

Tilaisuuden myynti- ja esittelypaikkojen varauksista ja käytännön järjestelyistä huolehtinut, 30 vuotta alalla toiminut ja 8 kertaa vuoden ”Rompemieheksi” valittu iisalmelainen Usko Väisänen käyskenteli alueella tyytyväisenä. Usko on kiertänyt vuosien aikana rompepäivillä eri puolilla Suomea ja on vuosien aikana tullut tutuksi alan ihmisten keskuudessa. Luottamus toimii puolin ja toisin.

-Tilanne näyttää oikein hyvältä, myyjiä on runsaasti ja väkeä on liikkeellä erittäin mukavasti, mutta ei pidä erehtyä tuntemaan itseään liian viisaaksi. Peruskuviot ja järjestelyt saa toimimaan kokemuksen tuoman tiedon turvin, mutta jatkuvuuden turvaamiseksi pitäisi aina tuoda mukaan myös jotain uutta. Rompekauppa ei sinällään muutu, mutta aina pitäisi olla myös kiinnostavaa nähtävää. Täällä Luuniemellä näyttävät esimerkiksi paikalla olleet vanhat traktorit kiinnostavan yleisöä, ensi kerralla pitää taas olla jotain uutta. Uuden tavaran myyjien kanssa pitää kuitenkin olla varovainen. Uudella tavaralla on omat markkinansa, eivätkä rompemyyjät oikein tykkää, jos on myös uutta tavaraa, toteaa Usko Väisänen.

Rompemyyjä Petri Ulmanen oli saapunut Iisalmeen lähes 500 km päästä Rajamäeltä. Hänellä oli tuotevalikoimassaan mm. auton osia, työkaluja, renkaita ja muuta rompetta. Alan ihmisten tapaan hänkin on kierrellyt vuosia eri puolilla alan tilaisuuksissa, mm. Nurmeksessa, Rautalammilla, Saarijärvellä sekä koripaikkakunnallaan Rajamäellä. Myös Iisalmen Koljonvirta on tullut tutuksi.

Petri Ulmanen kehui Luuniemen juhlakenttää hienoksi paikaksi ja totesi sen soveltuvan erinomaisesti rompetilaisuuteen. Esimerkiksi alueen riittävän kova maapohja sai häneltä kiitosta. Hänellä on mm. paljon myyntitavaraa rullakoissa, joiden siirtely edellyttää tasaista ja kovaa pintaa. Juhlakentän erinomainen sijainti keskustan tuntumassa mahdollistaa osalle yleisöstä saapumisen näppärästi polkupyörillä tai jalkaisin. Lisäksi Ulmanen antoi järjestäjille kiitosta siitä, että myyntipaikan pystytykseen pääsi jo edeltävänä päivänä.

Tarkistussoitto Iisalmen kaupungin rakennusmestari Jorma Korhoselle selvensi, että juhlakentän pinta on kivituhkaa ja kenttä on keväällä kasteltu ja suolattu, mikä sitoo pinnan tiiviiksi. Sateen sattuessa vesi imeytyy salaojituksen ansiosta nopeasti, eikä rapakoita pääse juurikaan muodostumaan.

Rompemyyjä Markku Kakkinen oli tullut Luuniemelle Nurmeksesta. Hänellä oli myynnissä työkaluja ja kunnostettuja pienkoneita, moottorisahoja, raivaussahoja, trimmereitä ja ruohonleikkureita. Niitä hän olikin lauantain puoleen päivään mennessä myynyt jo neljä. Jäljellä oli enää kaksi, ja Kakkinen oli varma, että nekin menevät kyllä kaupaksi. Kunnossa oleville laitteille löytyy ostajat.

Markku Kakkinen on kierrellyt eri rompetilaisuuksissa jo kymmenen vuotta. Lisäksi hän on myös järjestänyt vuodesta 2010 alkaen jo kymmenkunta rompekauppatapahtumaa kotipaikkakunnallaan Nurmeksessa. Seuraava tapahtuma onkin jo tämän kesäkuun lopulla. Hänkin piti Luuniemen juhlakenttää erinomaisena paikkana ja on ilman muuta tulossa mukaan myös ensi vuonna. Hän antoi hyvän palautteen paikasta ja järjestelyistä, yleisöä oli hyvästi ja kauppaa on käyty. Erityiskiitokset menivät Usko Väisäselle.

Ylä-Savon Megaromppeet -tapahtumassa oli nähtävänä myös pieni kappale Suomi 100V -juhlavuoden mukaista historiaa, kun Väinö Ruuskanen Maaningalta oli tuonut yleisön nähtäväksi sotien aikaan puolustusvoimien käytössä olleen ”Hävittäjä-Fordin”, eli Ford 85 -kuorma-auton, vm. 1935. Autoa on sodassa käytetty mm. patruunoiden kuljettamiseen. Autossa on edelleen jäljellä sodanaikaisia luodinreikiä, eli melko koviakin tilanteita on kyseinen museo-auto nähnyt. Auto on edelleen ajokunnossa, koekäynnistyksessä moottori kehräsi pehmeästi. Esimerkiksi Iisalmeen lähdettäessä auto oli siirretty siirtolavalle ajamalla. Kyseistä ajoneuvoa on viimeksi käytetty työtehtävissä 1968. Ruuskasen mukaan hän on kyseisen ajoneuvon neljäs omistaja, mutta sopivan ostotarjouksen sattuessa kohdalle hän olisi valmis harkitsemaan kaupantekoa. Ruuskasella oli myytävänä myös moottoripyöriä, mopoja, polkupyöriä ja muuta rompetta, vaimolla myös astioita.

Ylä-Savon Megaromppeille olivat tulleet myös iisalmelaiset Jukka Kauppinen ja hänen tyttärenpoikansa Veeti Väisänen. Veetiä näyttivät kovasti kiinnostavan paikalta löytyneet spinnerit. Jukka Kauppinen on ollut vakiovieras paikallisissa rompekauppatilaisuuksissa Koljonvirralla ja Runnilla. Jatkossa myös Luuniemellä. Hän piti näkemästään, myyjiä oli paljon ja paikka keskustan tuntumassa erinomainen. Tilaisuus vastasi oikein hyvin hänen odotuksiaan, mitään erityistä hän ei ollut etsimässä, kunhan oli tullut katselemaan. Nähtävää riitti, ja jos kohdalle sattuisi jotain kiinnostavaa, niin kaupantekoonkin saatettaisiin ryhtyä.

Ylä-Savon Megaromppeilla 2017 palkitut:

Vuoden rompemies: Pekka Koponen
Vuoden traktorimies: Matti Säisä
Vuoden automies: Raimo Rytkönen
Vuoden puuhamies: Matti Koljonen
Vuoden kaksipyörämies: Kari Huolman

Kotimaa

Yritykset

Apec.fi