Turpaanvetotalkoissa tehdään hyvää

Teemat

Sparraus.jpg

Kiuruveden Matti Lappalainen ja Olli Linnilä sekä Aki Pennanen nousevat kehään marraskuussa hyväntekeväisyystapahtumassa.

Marraskuun alussa Kiuruvedellä on tarjolla leipää ja sirkushuveja. Sirkushuvia on luvassa nyrkkeilykehässä, kun Kylän omat sankarit haastavat Suomen kärkinimiin kuuluvia – oikeita nyrkkeilijöitä.

Ja kaikkein parata koko touhussa on se, että mitä enemmän turpaanlyönti houkuttelee paikalle yleisöä, sitä paremmalta se tuntuu: kyseessä on hyväntekeväisyystapahtuma.

Talkoissa Olli Linnilä saa vastaansa Sakari Lähderinteen, joka on lähtöisin Iisalmesta. Ammattilaisurallaan Lähderinne on otellut seitsemän kertaa ja voittanut ne kaikki. Ennen ammattilaisuraa Lähderinne voitti SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia sekä nuorten mestaruuksia.

Aki Pennasen vastaan tulee kovan luokan ammattilainen Juho Haapoja. Hän on otellut ammattilaisena 26 kertaa, joista voittanut 20. Niistä 13 on tullut tyrmäyksellä.

Järjestelyissäkin vahvasti mukana oleva Matti Lappalainen saa vastaansa Amin Asikaisen kulmamiehenä usein esiintyneen Jarmo Helinin, joka on itsekin harrastanut nyrkkeilyä pitkään ja voittanut muun muassa sotilaiden SM-hopeaa vuonna 2004.

Kiuruvetisen kolmikon lisäksi kehään nousee Kajaanin Kuohun nyrkkeilijöitä: Jarno Karanto saa vastaansa Arto Pesosen ja Ilari Kujala Fedor Vinogradovin.

Kujalan ja Vinogradovin koitos lienee illlan kovatasoisin, Vinogradov on amatöörinä kisannut Venäjän mestaruuksista, ja siirtynyt ammattilaiseksi toukokuussa. Ammattilaisena hän on voittanut molemmat tähänastiset ottelunsa. Vastassa olevan Kujalan tilillä on muun muassa SM-kultaa, PM-hopeaa ja turnausvoittojakin amatöörinä.

Kiuruveden karpaaseista Matti Lappalainen kertoo, että haaste tämän vuoden otteluun löytyi vuosi sitten Turpaanvetotalkoiden jatkoilla Peltohovista.

- Muutama neuvoa-antava oli otettu, kunnes Amin kulmamiehenä silloin olleen Helinin kanssa alettiin heittää vitsinä, että otettaisiin matsi tänä vuonna. Sitten vitsi muuttui todeksi, Lappalainen sanoo.

Jyväjemmarin asenteella mukaan lähtenyt Lappalainen oli mukana jo viime vuonna, kun hän ja Batu Lempinen innostuivat keksimään jotain puuhaa Lempisen 50-vuotispäiville.

- Se oli silloin niin hieno ja mukava tapahtuma, että uutta aletiin järjestää nopeasti sen jälkeen, Lappalainen sanoo.

Turpaanvetotalkoiden taustalla on Tukitalkoot ry. Anne Help on mielissään siitä, että tapahtuma pystytään taas järjestämään.

- On hienoa, että meiltä omalta kylältä löytyy ukkoja, jotka lähtevät näin talkoisiin mukaan. Viime vuonna kohokohta oli Amin Asikaisen ja Heikki Långin näytösottelu, mutta nyt kokokohtia on enemmän, Help sanoo.

Myös tänä vuonna tapahtuman tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen. Kohteeksi Tukitalkoot ry on valinnut työtapaturmassa elokuussa menehtyneen Kyösti Pennasen omaiset.

- Tukitalkoot ry:n tarkoituksena on järjestää Kiuruvedellä tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa asukkaille tarjotaan kuhmuja ja kulttuuria. Tämä on juuri sitä, Help sanoo.

Help muistuttaa, että vaikka Turpaanvetotalkoissa vastakkain ovat oman kylän pojat ja kokeneet ammattilaiset, noustaan kehään ihan tosimielellä.

- Kyllä tuo jonkun tason siviilirohkeutta vaatii, mutta kyllähän porukka on myös harjoitellut. Tänä vuonna ottelut muistuttavat varmasti enemmän nyrkkeilyä kuin viime vuonna, hän sanoo.

Vastus Kiuruveden ukoilla on kovaa tasoa. Matti Lappalainen sanoo, että he ovat tarkoituksella lähteneet hakemaan itseään kovempia vastuksia.

- Luvassa on kunnolliset talkoot. Kannattaa tulla paikan päälle katsomaan, miten onnistumme paikkakunnan mainetta puolustamaan.

Kotimaa

Yritykset

Apec.fi