Käsityömessujen tavoitteena 2000 kävijä raja

Teemat

EijaRasanen.JPG

Taito Ylä-Savon toiminnanjohtaja Eija Rasanen odottaa vilkasta viikonloppua.

Kekripäivien aikaan tulevana viikonloppuna Iisalmessa Olvi-oluthallilla järjestetään jo neljännen kerran lähikäsityömessut.

Vuonna 2013 messut järjestettiin ensimmäisen kerran yhdistyksen täyttäessä 40 vuotta. Sen jälkeen messujen suosio on noussut koko ajan.

- Kun messut on järjestetty vuosittain, on nyt neljäntenä jännä huomata, että ihmiset alkavat jo odottaa niitä, sanoo messujärjestäjä Taito Ylä-Savon toiminnanjohtaja Eija Rasanen.

Yhdistyksen haasteena messujärjestäjänä on, etteivät kaikki halukkaat käsityö- ja muotoilualan yrittäjät mahdu mukaan.

- Olvi-oluthalliin sopii viitisenkymmentä näytteilleasettajaa. Halukkaita tulijoita olisi enemmän, mutta tilat ovat rajalliset.

Messupaikan vaihtoa järjestäjät ovat usein miettineet, mutta tunnelmallisuudessaan Olvi-Oluthalli on ollut erinomainen.

- Meidän messuilla vahvuus on tunnelma. Samanlaista ei ole koettu muualla. Siksi näillekin messuille tulee joukko uusia näytteilleasettajia.

Kauimmat tulijat ovat tänä vuonna Kangasalasta, Haapajärveltä, Jyväskylästä ja Mikkelistä.

- Meillä on jälleen esillä monipuolisesti käsitöitä, desingia ja muotoilua. Lisäksi meillä on kiinnostavia luentoja ja näyttelyjä, Rasanen vihjaa.

Yksi messuvieraista on varkautelainen Tuomas Sopanen, jolla on Suomen suurin yksityisessä omistuksessa oleva ryijykokoelma. Hän pystyttää näyttelyn messuille ja on esittelemässä näyttelyään lähes koko messujen ajan.

- Hän nousee myös ohjelmalavalle kertomaan ryijyaarteistaan ja -harrastuksestaan perjantaina kello 14 ja lauantaina kello 10.

Perjantaina messuovet avataan kello 10 ja lauantaina tuntia aiemmin. Perjantaina ovet sulkeutuvat kello 18, jolloin satamassa sytytetään kekripukki. Lauantaina messut päättyvät kello 15.

Messujen lavaohjelma alkaa kangaspuiden pystyttämisnäytöksellä ja kankaan rakentamisella. Sen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus kutoa itse.

- Omien mattojen kutomisen suosio on kovassa nousussa. Nyt sitä voi tulla kokeilemaan.

Lauantaina messuilla pääsee kokeilemaan myös vyyhdinkerimisnopeuttaan: leikkimielisessä kilpailussa parien tulee keriä yksi vyyhti kerälle mahdollisimman nopeasti.

Lauantaina messujen yksi huipennus on poikkitaiteellinen esitys, joka on Rasasen mukaan vielä salaisuus. Ohjelmaa on tarkoituksella järjestetty koko päiväksi, jotta myös kävijävirta olisi mahdollisimman tasainen.

- Parhaiten messuhalliin sopii päivittäin kahden viimeisen tunnin aikana. Kaikkien ei kannata olla samaan aikaan puoliltapäivin, Rasanen vihjaa.

Taito Ylä-Savo ry toivoo, että mahdollisimman moni innostuu seuraamaan lavaohjelmaa, tietoiskuja, esittelyjä, katsomaan näyttelyjä ja kokemaan tekemisen iloa taitopajoihin. 

- Messujen jälkeen meillä on aina vilkasta tällä käsityökeskus Alliinassa sekä muissa käsityökeskuksissamme Lapinlahdella, Kiuruvedellä ja Pielavedellä. Ihmiset innostuvat uusista ideoistamme, joita messuilla on esillä, Rasanen iloitsee.

Kotimaa

Yritykset

Apec.fi