Iisalmen iltatoreilla tehdään kauppaa ja lauletaan

Viihde

iltatori-kuva-nettiin-rgb-jpg.jpg

Iisalmen kaupunkikeskustan kesään jo lähes erottamattomasti kuuluvat Iltatorit ja niihin olennaisena osana kuuluvat lauluillat jatkuvat myös tänä kesänä. Iltatoreja järjestetään tuttuun tapaan keskiviikkoisin 14.6. – 2.8. Konsepti on tuttu, torikauppaa tehdään pitkin päivää, kirppispöydät ovat ilmaiset alkaen klo 14 ja kaiken kansan karaoke alkaa klo 17. Ilta jatkuu yhteislaululla klo 18 ja illan huipentava karaokekilpailu alkaa klo 19. Torikaraokefinaali pidetään elokuun ensimmäisenä keskiviikkona 2.8. Kustakin seitsemästä karsintakilpailusta valitaan finaaliin yksi mies- ja yksi naislaulaja.

Torikauppaa tehdään Iisalmen torilla jokaisena arkipäivänä ja lauantaina aamusta alkaen, mutta Iltatoreihin olennaisena osana kuuluvassa kirppiskaupassa tarvittavat toripöydät ovat iltatoripäivinä ilmaiset klo 14 alkaen. Kirpputoripöydän voi myös lunastaa koko vuodeksi 20 eurolla ja auton peräkonttimyyntipaikan 30 eurolla. Iisalmen torin ylläpitäjän H.T.P. Palvelut Oy:n Hannu Heiskasen mukaan kirppiskaupalla tarkoitetaan omassa käytössä olleen käytetyn tavaran kauppaa.

Aiempina kesinä tori on täyttynyt kirpputorimyyjistä erityisesti hyvällä säällä ja tarjolla on ollut kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä. Esimerkiksi viime kesän parhaina iltatoripäivinä, käytännössä niillä kerroilla, kun sää oli poutainen ja lämmin, paikalle kertyi myyjiä aivan torin täydeltä. Tarjolla oli esimerkiksi vaatteita, kirjoja, äänitteitä, koriste-esineitä, käsitöitä ym. Lisäksi tarjolla oli tietysti kausimyyjien torituotteita, marjoja, vihanneksia, leivonnaisia, lettuja ym. Luonnollisesti torikahvila, jäätelökioski ja torialueella sijaitsevat grillit olivat avoinna palvelemassa asiakkaitaan. Nyt alkavasta iltatorikaudesta voi ennakoida aivan samaa, sää tietysti vaikuttaa aina kaikkeen mikä tapahtuu ulkosalla, mutta parhaina iltatoripäivinä, hyvällä säällä, myyjiä ja asiakkaita, laulajia ja yleisöä odotetaan tulevaksi paljon.

Lauluiltojen vetäjänä toimii tuttuun tapaan vuoden 2006 Iisalmen Torikaraokemestari Markku Votkin. Lauluiltojen tunnelma kohoaa parhaina iltoina hienoksi. Näitä iltatorien lauluiltoja on järjestetty samalla konseptilla, karaoke- ja yhteislauluun perustuvalla ohjelmalla, jo toistakymmentä vuotta. Ne ovat vakiinnuttaneet asemansa kaupunkikeskustan kesäilloissa ja muodostunet yhteisöllisiksi tapahtumiksi. Karaokekilpailun osallistujat ovat enimmäkseen yläsavolaisia, mutta silloin tällöin paikalle osuu myös loman vietossa olevia turisteja tai satunnaisella työkomennuksella täälläpäin olevia laulun harrastajia. Oman lukunsa muodostavat karaoken aktiiviharrastajat, jotka hakeutuvat eri paikkakuntien kilpailuihin mittauttamaan tasonsa. Iisalmenkin torikaraokessa on nähty vuosien aikana laulajia muualta Suomesta. Lähes jokaisena kesänä finaalissa on ollut mukana muutamia laulajia Ylä-Savon ulkopuolelta. Yhtenä esimerkkinä Iisalmen torikaraokeiltojen kohdalle kehittyneestä perinteestä voi mainita toissa kesänä järjestetyn Torikaraoken 10-vuotisjuhlakonsertin, johon saatiin esiintyjiksi toistakymmentä edellisten vuosien Torikaraokemestaria. Yleisö sai nauttia parin tunnin ajan todella tasokkaasta laulannasta.

Myös yhteislaulu on tärkeä osa torin lauluiltojen ohjelmaa. Läheskään kaikki laulunharrastajat eivät halua kilpailla, saati esiintyä yksin lavalla yleisön edessä. He tykkäävät kuitenkin laulaa ja tekevät sitä mielellään yhdessä muiden kanssa. Yhteislaulun aikaan laulajien pääjoukko istuu lavan edustalla penkeillä, mutta lauluvihkoja näkee myös torikahvilan pöydissä sekä muualla torialueella, missä ihmiset laulavat mukana ja nauttivat kesäilloista ja hienosta tunnelmasta.

Iltatorien järjestäjänä toimii tuttuun tapaan Iisalmen kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys Iiden ry ja yhteistyökumppaneina ovat järjestelyissä mukana Iisalmen torikahvilan ylläpitäjä Iisalmen Peli-Karhut, Aninkainen.fi Iisalmi, Iisalmen Kisakellari, Bar & Cafe Graceville, Iisalmen hallin suutari-avainpalvelu, Iisalmen Sanomat ja Yläsavolainen.

Kotimaa

Yritykset

Apec.fi